a

Blog

StrangeLove Coffee Co. / Uncategorized  / Lapkritį ragaujam kavą namuose: Afrika, Etiopija.

Lapkritį ragaujam kavą namuose: Afrika, Etiopija.

Šį mėnesį nusprendėm Afrikai dedikuoti ne šiaip sau: dar XV amžiuje pirmoji kava atsirado Etiopijoje, o šiandien Afrikos kavos pupelės sudaro 12% viso pasaulio kavos produkcijos.

Ar dėl šių faktų ar dėl mūsų pačių simpatijų Afrikai, ji pirmoji tinklaraščio sąraše – paliekam paslaptyje. Nieko nelaukdami dalinamės Etiopijos kavos ritualais ir tikimės sužadinti Jūsų skonio receptorius!

Kavos tradicijos ir ceremonijos tebėra įtvirtintos pasaulio kultūrose, ypatingai – Afrikoje. Ten kavos gaminimui vietiniai suteikia pusiau religinį statusą. Kodėl? Kiek žmonių, tiek nuomonių. 

Tačiau šiandien renkamės pasakoti apie Etiopiją. Čia, kavos gimtinėje, vietos moterys sukauptas kavos žinias perteikia „buna“ metu – vykstant kavos ruošimo ceremonijai, kur kavos pupelės skrudinamos, malamos, verdamos keramikiniuose induose, vadinamuose „Jeben“, ir ragaujamos svečių. 

Ceremonija trunka apie valandą. Ją atliekančios moterys būna apsirengusios tradiciniais, baltais rūbais, kurie, skrudinant kavos pupeles, dažnai nudega ir susitepa.

Ritualo metu gausu ne tik skrundančios kavos, bet ir smilkalų kvapo. Svečiai kavos degustaciją pradeda „Abol“ – pirmuoju kavos puodeliu. Vėliau seka „Tona“ – antrasis puodelis, o viską užbaigia „Baraka“ – paskutinis kavos ceremonijos puodelis. „Buna“ ritualo metu leidžiama papildomai įberti cukraus ar druskos, tačiau paprašius pieno – sulauksit kiek keistesnio žvilgsnio!

Jei atvirai, šiai ceremonijai mažai prilygsta. „Buna“ Etiopijoje suvokiama kaip svetingumo, bendrystės ženklas. Pasak „Habesha“ kultūros, „buna“ ceremonijoje dalyvaujantiems vyresniesiems kava patiekiama pirmiausiai. 

 Jei kažkada vaikščiosite Etiopijos gatvėmis, Jūsų akys galimai užklius už „buna“ palapinių ar kavinių. Tačiau turėkit omenyje – autentiškiausia „buna“ ceremonijos patirtis išgyvenama namų aplinkoje.

O dabar laikas patirčiai, dėl kurios neprireiks nukeliauti 9000 kilometrų: Etiopija Kercha ir jos receptas pagal mus. 

Pradžioje užtenka nedaug: geros nuotaikos, užsikaisti arbatinį ir iš spintelės išsitraukti aeropress kavinuką, jo filtrus, maišymo mentelę, puodelį ir Etiopiją Kercha su gėlišku apynių aftertaste’u.  

Tuomet: užvirus arbatinukui, 3-4 minutes pasivaikščioti po namus ar išgerti stiklinę vandens (verdančio vandens pilti ant kavos negalima).  

Po to: Susimalti kavą vidutiniu malimu ir sumaltas Etiopijos kavos pupeles pilti į aeropress kavinuką. Klausiat kiek? Visą kaušelį, kuris būna aeropress rinkinyje. O jei norite skaičiais: 16 – 18 gramų būtų idealu. 

Viską pasiruošus: nuspauskit mygtuką „play“ ir jūsų dienos grojaraštyje pasigirs The Beach Boys – Good vibrations (na, bent mūsiškiame jau groja). Sulig pirmąja nata, pradėkite pilti vandenį. Vandeniui pasiekus vidurį tarp dvejeto ir trejeto (maždaug 50 ml), į pagalbą atkeliauja mentelė – pamaišom ir apsukam keturis ratus.

Vėliau: išgirdus pirmuosius The Beach Boys „omm-bop-bop“ (arba praėjus maždaug 30 sekundžių nuo ekstrakcijos pradžios), vėl pilkite vandenį, bet šį kartą iki viršaus (apie 200ml).

Galiausiai: su antruoju žodžių stulpeliu (maždaug 50-oji ekstrakcijos sekundė), uždėkite sietelį su drėgnu popieriniu filtru (jį būtina nuplikyti karštu vandeniu), apverskite aeropress kavinuką ir tolygiai spauskit iki pat priedainio pabaigos (110-oji ekstrakcijos sekundė). 

Pabaigoje mes mėgstam įpilti šlakelį karšto vandens – skonio sušvelninimui. Tuomet išryškėja kavoje esanti levanda.

Nepamirškite: kuo ilgesnis ekstrakcinis laikas (nuo pirmos iki paskutinės sekundės, kai vanduo liečia kavą), tuo kava tampa kartesnė.

 Skanaus!