fbpx

a

Blog

StrangeLove Coffee Co. / Uncategorized  / Kava namuose švenčių ritmu: Nicaragua, Mogoton.

Kava namuose švenčių ritmu: Nicaragua, Mogoton.

Šventės likus vieniems namuose skamba… ne, visai neskamba. Tačiau kartais užtenka truputėlio kūrybiškumo. Šiandien papasakosime apie jį ir apie kavą, kuri jau seniai tapo neatsiejamu švenčių simboliu.


Daugelyje šalių kavos ir Kalėdų kultūra yra neatsiejamos. Rytų Europoje, Skandinavijoje ir Rusijoje žiemos atostogos nepraslenka be kavos nei perkant dovanas, nei įsitaisius prie kalėdinės vakarienės stalo.  

Kavos ir Kalėdų „draugystė“ prasidėjo XIX amžiuje, kai šis „ypatinga energija“ užkraunantis gėrimas buvo laikomas prabangos preke. Pradžioje kava tarpusavyje keisdavosi turtingesnės Europos ir Rusijos šeimos. Jos net susirinkdavo pastarosios skrudinti!

(Nuotraukos autorė Sandra Balkė)

Nepaisant to, jog vakarų Europoje ši tradicija blanksta, ji gyva Skandinavijoje, Rusijoje ir Rytų Europoje. Pavyzdžiui, Grenlandijos gyventojai organizuoja spontaniškus kavos susibūrimus, pavadinimu „Kaffemikker“, kaip alternatyvą kalėdinei vakarienei. 

Todėl, kai Kalėdų rytą iš dovanų maišelio ištrauksite pakelį kavos ar kavavirę, turėkite omenyje – jūs laikotės šimtametės šventinės tradicijos.

Dabar laikas dalintis mylimos Nicaragua Mogoton receptu bei kalėdiniais linkėjimais, parsivežtais tiesiai iš Neringos paplūdimių!


Receptui reikės: 

  • Hario V60 kavavirės
  • Popierinio Hario V60 filtro
  • 250 ml. 92 laipsnių karščio vandens
  • 20 gramų Nicaragua Mogoton kavos
  • Rankinio malūnėlio
  • Svarstyklių
  • Jei kavą gaminsite gamtoje, pravers pagalbininkas!

Užkaitus vandeniui, lauko sąlygomis minutę, namų – tris minutes – apsižvalgykite aplink ir pasimėgaukite tuo, kur dabar esate. 

Tuomet: pasitelkę rankinį malūnėlį, sumalkite 20 gramų kavos vidutiniu malimu ar naudokite kavą, jau sumaltą mūsų kavinėje. 


Į kavinuką supylus maltą kavą, kalėdinei nuotaikai užtikrinti, rekomenduojame sekti pirmomis Frank Sinatra – Have Yourself A Merry Little Christmas natomis ir sukamaisiais judesiais pilti 50 gramų vandens. Kada sustoti? Ties pirmojo stulpelio pabaiga (arba praėjus 25 s.)!

Vėliau: palaukus iki „Have yourself a merry little Christmas“ eilutės pabaigos (arba dar po 10 s.) pilti papildomus 60 gramų vandens, kol pasigirs „Here we are as in olden days“ (arba praėjus 1 ekstrakcijos minutei).


Po to: suskaičiavus iki dešimties, pilkite papildomus 140 gramų vandens, kurie turėtų subėgti iki paskutinio „And have yourself a merry little Christmas now“ (arba sulig 3 ekstrakcijos minute). 

Jei kava pilnai nesubėga, nebijokite ir nuimkite kavavirės viršų. Juk geriau mažiau kavos, nei suvaidintas skonis. 

Šis receptas naudoja pusiau intervalinį kavos pilimo metodą, kuris padeda išlaikyti kavos skonio pastovumą ir išryškiną riešutus. 

Skanaus!