fbpx

a

Blog

StrangeLove Coffee Co. / Asmeninė šventė  / 2021 metai ir trys, dar neragautos, patirtys: du žemynai, trys kavos porūšiai ir ne mažiau regionų.

2021 metai ir trys, dar neragautos, patirtys: du žemynai, trys kavos porūšiai ir ne mažiau regionų.

Tuo tarpu, kai maždaug 90% mūsų skaitytojų ant kavos pakelio ieško ne tik žodžio „Arabica“, bet ir žemyno ar šalies pavadinimo, arabikos porūšiai yra verti kiek daugiau dėmesio. 

Kodėl? Dešimtys arabikos porūšių jau spėjo paplisti pasaulyje, iš kurių kiekviena veislė yra unikali ir kavamedžio vaisiams suteikianti netikėtas skonių kombinacijas. 

O, kad viso arabikos šeimos medžio mintinai skaičiuoti nereikėtų, Emanuelis Ryklys savo knygoje „Tebūnie kava“ išskyrė septynis, dažniausiai sutinkamus arabikos porūšius. Mes šiame įraše pristatysime tris. Vieną, jau Emanuelio Ryklio knygoje paminėtą, ir du – ne mažiau mėgstamus mūsų pačių. 

Catuai

Pirmasis „Catuai“ derlius paprastai būna tik po trejų metų. O vienas tai lemiančių faktorių yra šios veislės jautrumas ligoms. Kartu, ji yra reikli, ūkininkams kainuodama papildomas investicijas ir aukštą priežiūros lygį.

Nors „Catuai“ kavos veislė nebėra rinkos naujokė, ji vertinama dėl savo derlingumo ir patikimos kokybės. Daugybė „Catuai“ veislių per pastaruosius dvejus metus buvo įvertintos „Cup of excellence“ apdovanojimu Brazilijoje. 

O mūsų kavos namo „Catuai“ atstovė ir naujiena yra Costa Rica Nacientes, kuri netikėtai apdovanoja ryškia karamele ir užsibaigia vyšniomis. Ši kava auga 1800 metrų aukštyje ir yra apdorota „Red Honey“ būdu. Auginama ir prižiūrima Luis Anastasio Castro šeimos, Costa Rica Nacientes kilusi Tarrazu regione, kurio klimatas padeda kavos uogoms pražysti kartu. 

Heirloom

Tokius poskonių apibūdinimus, kaip „erškėtuogės“ ir „magnolija“, dažniausiai naudojame apibūdinti Etiopijos kavas, tačiau po šiais žodžiais slypi konkretus raktažodis. Tai Heirloom.

Šis porūšis dar vadinamas skėčiu, kuris „gaubia“ kol kas genetiškai neapibrėžtas kavos veisles, natūraliai gimusias laukinėje Etiopijos gamtoje. 

Mūsiškę Heirloom atstovaujanti (ar Heirloom ją atstovauja – interpretuokite patys) organiška Ethiopia Chelchele auga 1800 – 2000 metrų aukštyje ir yra apdorota sausuoju būdu. Organiškos kavos sertifikatą su savimi „besinešiojanti“ Ethiopia Chelchele yra gausi migdolo, gvajavos, braškės ir laimo derinių.

Caturra

Trumpai Emanuelio Ryklio aprašyta ir išskiriama, kaip viena pagrindinių arabikos rūšių, „Caturra“ yra natūrali Bourbon veislės mutacija. 

„Caturra“ turi vieno geno mutaciją, dėl kurios kavamedis auga kiek mažesnis, nei kiti. O šios veislės pavadinimas kilęs iš žodžio guarani, reiškiančio „mažas“. 

O „Caturros“ dukra mūsų name – Colombia La Estrella. Nors pasirodžiusi kavinėje dar gruodį, vis dar stebina ir nukelia… Kur skanu, be abejonės. Tikras džiaugsmas, kruopščiai užaugintas Buenos Airėse, kaskart dosnus ananaso, medaus, gėlių ir uogų skoniais mūsų puodeliuose!

P.s. Tikime, jog kava skanesnė, dalinantis. Todėl sausio 21 – 31 dienomis dovanojame 30% nuolaidą kavoms naujokėms!

Šaltinis: 

Ryklys. E. (2019). Tebūnie kava. Dvi Tylos.